KG les 3 - Egypte

KG les 3 - Egypte

De opdracht:

Ik heb de opdracht gekregen waarbij je een aantal punten in van de Egyptische tijd moet onderzoeken. 

Dit zijn de punten:
  • Tijdperk en landschap
  • Hiërarchie (machtspiramide en landschap)
  • Hiërogliefen
  • Piramiden, waarom?
  • Archeologische vondsten

1: Tijdperk en landschap

De Egyptische geschiedenis heeft verschillende tijdsperiodes. Er bestaat een prehistorische Egyptische tijd, maar ook een modern Egyptische tijd. De prehistorische Egyptische tijd was begonnen in de prehistorie tot 3100 v.C.. Maar de meest bekende tijd was het oude Egypte. Die was van 3300 v.C. tot 332 v.C.. Het oude Egypte is ontstaan langs de Nijl. 

2: Hiërarchie (machtspiramide en landschap)

In de machtspiramide leefden de hogere mensen, zoals de farao. In de machtspiramide zouden ook de goden leven. onderaan de piramide leefden slaven. Onderaan de piramide werden ook mummies gemaakt en bewaard.
Op het landschap leefden de arme mensen, boeren en overige slaven. Zij kregen weinig geld en moesten hard werken voor hun eigen eten, maar vooral voor die van de farao.

3: Hiërogliefen

Hiërogliefen vormden samen het schrift van de Egyptenaren. Het egyptische alfabet bestond vooral uit pictogrammen, zoals uilen en handen. De bedoeling van de pictogrammen was om karakter uit te drukken. De eerste hiërogliefen werden gevonden op een oud graf van de eerste koningen, zoals de koning Narmer en Hor-Aha. Het opvallende is dus dat zij geen letters gebruikten, maar pictogrammen.


4: Piramiden, waarom?

In de 1e en 2e Dynastie van Egypte was het gebruikelijk om voor de farao een mastaba te maken. Een mastaba kun je vergelijken met een bunker met een tunnel.
 Ze bouwden in die tijd veel Mastaba's, maar ze hadden meer ruimte nodig. Dus besloten ze om meer Mastaba's te bouwen op de andere Mastaba's. Zo ontstond de trappenpiramide:
Later toen de Farao werd gekroond, wilde hij een ''gladdere'' muur. Zo ontstond de piramide!

5: Archeologische vondsten

Er zijn veel verschillende dingen gevonden en opgegraven uit de Egyptische oudheid. 1 van de meest bekende en waardevolste vondst is een dodenmasker van de Egyptische oudheid. Hij wordt sinds 2016 nog steeds onderzocht door deskundigen om meer van de geschiedenis te weten te komen.

Een ander voorbeeld is de tombe van de Egyptische generaal. Deze werd in 15-05-2018 ontdekt in Sakkara. Dit is een muur met Hiërogliefen in gegraveerd. Er zit een beetje reliëf in de muur.
Oplossing vorige post alfabet: Ik heb een mooie laptop

Reacties

Populaire posts van deze blog

KG les 2: Mesopotamië

KG Les 1: SMAAK ONDERZOEK